
Dialog för handlingskraft i samverkan
Under arbetet med Crossways Växjö faciliterade vi strategiska dialoger som ett sätt att aktivera och engagera deltagande aktörer, skapa samsyn och ge plats för nya idéer till ett pågående stadsutvecklingsprojekt i Växjö stad. Området Bäckaslöv ska bli en innovativ och hållbar mötesplats för stadens invånare, och koppla samman Växjö med aktörer också bortom platsen.
Strategisk dialog handlar om att vi hjälper till med förändringsledning och ser till att de aktörer som samlas i samma (digitala) rum får möjlighet att lära av varandra, skapa nya samarbeten, samt att de jobbar mot ett gemensamt mål. I arbetet med Crossways Växjö placerade vi aktörernas behovsbild, hållbarhetsmålen och digitaliseringens möjligheter i utvecklandet av den nya stadsdelen i centrum, oavsett om man jobbar i privat/offentlig sektor, inom akademin eller är medborgare i staden.
Deltagarna beskrev under arbetet hur de upplevde att ”det börjar klarna och bli tydligare” och att de ”ser många möjligheter”. De ”börjar närma sig målet” och får energi till att ”komma igång att konkretisera och gemensamt vandra mot målet!”
En del av framgången bottnar i vår faciliteringsmetodik och att ständigt skapa visualiseringar som genom att använda bildspråk gjorde komplexiteten i deras arbete tillgängligt och greppbart. På detta sätt kunde vi både fånga en överblick, en större gemensam berättelse och berika den berättelsen med detaljer på idéer, samband, förutsättningar, utmaningar och möjligheter.
Dialogplattformen i form av en utförlig visualisering fångade de produktiva samtal och den samsyn som skapades mellan aktörerna inom ekosystemet. Aktörerna fick ett förtydligande av de initiativ som är viktiga att jobba med och ett klargörande av vägen framåt för att realisera deras nya lösningar kring samverkan och stadsdelens nytänkande tjänsteutbud.
Väl på andra sidan av dessa energigivande strategiska dialoger beskrev deltagarna processen som ”intensiv och givande” och att arbetet var ”förvånansvärt bra och framdrivande”. Samtidigt har de ”blivit insatt i projektet från ett nytt perspektiv. Mycket värdefullt!”.

Workshopupplägg
Workshop 1
- Genomgång av behovsbild hos involverade aktörer
- Idégenerering kring framtida tjänsteerbjudanden i stadsdelen med en spelplan och lego
Workshop 2
- Återbesöka visions- och nulägesbilder
- Samskapande av roadmap för att klargöra hur samverkan bör formas i uppbyggnaden av en smart och hållbar stadsdel
Workshop 3
- Revidera detaljer och skapa en helhet
- Fördjupande av roadmapen med ett förslag på fördelat ansvar mellan involverade aktörer.