Vill ni följa med oss västerut? Att stärka teamet genom perspektivbyte

Design handlar om upplevelser och perspektiv: att förstå och förbättra människors upplevelser, om att vidga och utveckla perspektiv hos individ och organisation. Det tog vår VD Bjarte Bugge fasta på när han bjöd in Usifyteamet att uppleva en förunderlig plats med natur och livsvillkor långt bortom vår vardag. Den plats han kallar hem.

”Jag ville få ihop gruppen och skapa ett gemensamt minne” berättar Bjarte. ”Många bolag åker till tjusiga ställen för att bygga team, någon stad eller så. Jag ville visa något annat. Jag ville nog också visa det som jag står för, det jag tycker ger livskvalitet och värde, det som format mig till den jag är. Jag ville ge en upplevelse av hur människor, inte så långt borta ändå, lever ett helt annat liv än det vi lever i Linköping, Stockholm och Örebro. Ett ganska så annorlunda liv. De lever ett liv med hög livskvalitet, mycket närmare naturen och omgivningen än vad vi är vana med. Det är ett liv helt under vädrets och omgivningarnas kraft,  ett liv som är väldigt långt från urbana miljöer. Det gör något med människor att vara så utlämnade till vindens, solens, havets makter. Livsrytmen är en annan, med mindre stress.”

Vid tidpunkten för resorna hade Usify ett kunduppdrag i Mo i Rana. Det föll sig därför naturligt att bygga vidare vidare på det.

Vår upplevelse började egentligen redan i Hemavan, där gänget åkte bil från flygplatsen över de svenska och norska fjällen, ner mot norska västkusten och havet. Vid första resan hängde dimman lågt när vi kom fram, och vi såg absolut ingenting av omgivningarna. Kontrasten mot den vy som mötte oss när vi vaknade på morgonen blev därför mycket stark: storslagen fjällnatur och öppet hav som frukostfond blev en riktig wow-upplevelse!

I en sådan miljö måste man ju bara göra saker utomhus, i naturen. Gänget åkte på fiskeutflykt, där många fick slå personliga rekord i fiskelycka. Åsa Wallers, interaktionsdesigner, berättar: ”Det starkaste minnet är den dagen vi åkte båt till en fjord där en glaciär rinner ut. Hela den dagen var helt magisk med solsken, spegelblankt vatten och de höga bergen. Naturen där upp gör att man känner sig både väldigt liten och ödmjuk men samtidigt så fri och enig med naturen. Det var en helt otrolig känsla.”

Perspektivbytet gav input till reflektioner kring hur ramarna för livet präglar oss som människor. Vad gör din kontext, dina livsförhållanden med dina värderingar och din syn på livet och människorna?

Åsa fortsätter: ”Även om Bjarte inte är den vanliga kostym-nisse-VD:n i vanliga fall heller, så var det ändå skönt att se vår chef rensa fisk och påta runt som vilken lokal person som helst, i en annan miljö där han uppenbart är väldigt hemma och trivdes bra. Det var en upplevelse över huvud taget att umgås med sina kollegor när hela tillvaron bara handlar om att uppleva, fiska vår egen mat och vara, inte om att prestera eller skapa.”

Effekten av resorna var en överraskande, oväntad och stark upplevelse hos många. Vi som reste har fått en gemensam upplevelse av gruppens förmåga att anpassa sig och lösa problem som uppstår i, vad som på ett sätt, är en enkel miljö. Det blev många gemensamma skratt, och många gemensamma minnen skapades.

”Det är något jag gärna skulle göra igen…”, avslutar Bjarte. Och om en röst kan vara lika drömsk och längtade som en blick kan vara, så är det de tonerna jag hör i hans röst är när vi avslutar vårt samtal.

Dela
Tvittra
Dela

English bla bla bla