Vi behöver helheten

För användaren eller kunden är helheten mer än summan av delarna. För att tillfredsställa högt ställda krav på upplevelser måste vi klara av att skapa en helhet. Annars kommer det att skorra falskt. Jag är övertygad om att vi behöver tajta team och olika perspektiv för att lyckas.

Ni vet hur fel det kan bli när man hamnar på en restaurang som så gärna vill vara en finkrog, men man lyckas inte riktigt. Jag fick den känslan häromdagen. Jag gick in på ett gatukök som tidigare hade det varit en vanlig sibyllakiosk. Nu hade nya ägare tagit över stället och det skulle vara ett nytt koncept, lite mer ”fancy”. Kanske var krögaren inspirerad av Bastard Burgers. En ny kock med höga ambitioner stod vid stekbordet, och rätterna på menyn hade nya namn och nya priser. Men servispersonalen var densamma, med samma inställning till mig som ”kund” och inte ”gäst”. Jag fick själv hälla upp mitt vatten, hämta bestick och inredningen med de gamla nylonbänkarna var lika sjaviga.

Visst var min burgare jättegod, men var det värt det haussade priset? Tyckte jag att det hade varit en lyxig stund därinne?

Nja.

Vad jag vill säga är att det är så otroligt viktigt att skapa en helhet för att ge en upplevelse som klickar i alla våra sinnen och intryck. För detta krävs ett team som kombinerar många olika kompetenser. Det räcker inte att ha en stjärna, det är teamet som skapar konceptet, berättelsen, inredningen/formatet, tjänsten/produkten, servicen osv.

Hur lyckas man med det då? Det självklara goda exemplet är ju Apple, som är sammansatt kring ett helt ekosystem av high-end teknik, koncept, logotyp, betallösningar, juridik, emballage, försäljningsställen, marknadsföring osv osv. Det är en mångfald av kompetenser som har jobbat gemensamt, utan att missa en enda detalj, för att skapa en hundraprocentig upplevelse för mig som kund.

Så vänner, låt oss fortsätta att bli inspirerade, inte bara av en del, utan av den röda tråden som ska löpa genom alla aspekter. Det går att binda ihop allt till en helhet.

 

Ha en fin dag Bjarte

 

PS! läs gärna lite om hur tjänstedesign kan hjälpa dig att få ihop helheten.

Svårt att sätta riktning? Då hjälper Strategisk dialog er att landa i en gemensam väg framåt.

Dela
Tvittra
Dela

English bla bla bla