Motvikt till det digitala

Jag heter André och vill tipsa dig om att designa en analog kalender utifrån dina behov. Det blir mycket tid framför olika skärmar varje dag. Planeringsverktyg finns det många av men varför inte bryta av tiden framför skärmen med penna och papper istället? Låt mig förklara närmre!

Som UX-designer på Usify, innefattar ofta mina arbetsdagar att undersöka och förmedla användares behov i olika digitala lösningarVare sig det gäller design av en kommersiell mobilapp, ett expertsystem inom en nischad bransch eller en kartläggning av läget inför kommande utvecklingsarbete så blir det många timmar framför datorskärmenSpeciellt nu när många av oss arbetar hemifrån och har videomöten med kollegorna kan både ögonen och hjärnan behöva en timeout.

Som en motvikt till all skärmtid började jag för några år sedan utveckla ett eget system med penna och papper för att hålla reda på mina projektJag använde mig till en början av ramverket Bullet Journal men har med kontinuerlig utveckling och anpassning efter mina behov gjort min egen variant. Jag vill nu uppmana dig att prova du med! Det går snabbt att komma igång och även om det inte passar dig så har du i alla fall gett ögonen och huvudet en välförtjänt paus.  

Gör så här: 

  • Ladda med ett glas vatten, din favoritpenna och ett skrivhäfte eller anteckningsbok du har liggandes. 
  • Titta på grunderna i ramverket på hemsidan för Bullet Journal. 
  • Testa att göra några listor och töm huvudet på tankar. Skriv ner allt du kommer på utan att prioritera och döma. 
  • Klar för stunden! 
  • Boka in med dig själv när du ska sätta dig och titta på vad du har att göra. Mitt tips är att dels ha anteckningarna nära hela tiden om du behöver skriva ner något eller bocka av något som är färdigt och dels att börja och sluta arbetsdagen med att sitta några minuter och planera vad som är viktigt härnäst. Det ger en skön känsla av kontroll och det blir lättare att släppa arbetet om man redan är hemma. 

Om detta verkar givande så kan du sedan börja reflektera över dina egna behov och hur du kan göra metoden till din egen genom att följa problemlösningsmodellen Double Diamond. Vi på Usify använder modellen ofta och den fungerar utmärkt att applicera på allt från små privata projekt till stora utvecklingsprojekt. Fortsätt att iterativt förbättra ditt system och ändra det när dina behov ändras! Om du behöver inspiration finns det en hel rörelse kring Bullet Journal på sociala medier att förundras av. Se bara till att inte fastna för länge utan prova själv vad som passar dig!

En stor styrka i att själv utforma sitt system är att i motsats till att köpa en färdig almanacka så kan du hitta utrymme till att reflektera över vilka behov du har och hur du kan göra för att möta demDu får även på köpet en övning i mindfulness varje gång du använder ditt system då du kan se över vad som är viktigt för dig och varför. Det har jag funnit ger en större känsla av meningsfullhet i vardagen och hjälper mig utvecklas som individ. Att det sedan är något jag själv skapat och som inte är på en datorskärm ger en koppling till det fysiska som jag ibland kan känna tappas bort i alla fantastiska digitala tjänster och verktyg som finns att tillgå.

Om du vill veta mera om hur du kan dra nytta av Double Diamond i både stora och små projekt så hör av dig till oss så berättar vi mer!

 

Dela
Tvittra
Dela

English bla bla bla