
1. Lyssna först, gör sedan.
Att kunna lyssna är en grundläggande egenskap för UX designer.
Många designmetoder såsom intervjuer, användbarhetsutvärderingar, workshops osv. handlar framför allt om att vara lyhörd och förstå vad som andra säger. Insiktsinsamling är en viktig del av designprocessen. Kanske den viktigaste. Utan insikter kan man inte analysera och designa en lösning. Men inte bara det.
Om man är konsult, är förmågan att lyssna extra viktig för man ofta blir inkastad i branscher som man inte ens drömt eller hört talas om. Till exempel hantering av kemikalier på arbetsplatser eller betongultraljudscanning är två av mina senaste projekt. Då gäller det att ställa frågor och lyssna. Lyssna på andra kompetenser i projektgruppen, lyssna på användare, lyssna på projektledningen osv.
Att tänka på: Missförstå mig rätt, jag menar inte att man ska dra på tiden och prata i stället av att göra. Jag menar att man ska kunna trigga konversationen och lyssna ”rätt”. Att exempelvis fråga en användare ”vad förväntar du dig när du klickar på den knappen?” och sedan visa ett förslag (det som händer när man ha klickat på knappen, alltså), är bättre än att visa förslaget direkt och fråga vad hen tycker om det.

2. Visualisera för att diskutera
Att ta en dialog med hjälp av skisser är mycket lättare än att bara prata hur en lösning skulle kunna se ut.
Det låter kanske självklart för oss som jobbar med design. Men inte alla är designers. ”Det är så lätt att förstå och prata om, när man ser en bild,” – många gånger har jag hört något liknande från deltagare under mötena. Man blir nästan förvånad.
Handritade pappersskisser för att till exempel förklara ett användarflöde, visa interaktioner eller berätta om designkoncept funkar utmärkt. När det gäller mer komplexa gränssnitt eller mer färdig design föredrar jag oftast att göra hi-fi skisser för det kan lätt bli rörigt med handskisser.
Att tänka på: En skiss är oftast inte en färdig design. När man visar skisser för att t.ex. diskutera ett gränssnitt, kan det uppfattas som att du redan har en lösning. Ja, men det kanske inte är den bästa lösningen än. Därför vill du visa och prata om den. Se till att de som inte jobbar med design är medvetna om det.

3. Det viktigaste tricket: stay positive.
Ärligt sagt kan jag kalla mig ”en glad optimist”. Men även jag kan ibland känna att allt går snett och inte riktigt som planerat. Vad gör man då? Lugnt! Det händer med ALLA. Det som jag brukar göra är att till exempel försöka få lite pepp från kollegor. Kanske fråga om råd eller åsikt. Oftast kan andra hjälpa till och åtminstone uppmuntra varandra.
Vad gör man om det inte räcker och hela projektet går åt helvete? Japp, det kan tyvärr också hända. I sådana fall försöker jag att lära av mina misstag och gå vidare. Det som jag gör är att jag accepterar mitt fel och analysera genom att ställa mig följande frågor:
- kunde jag ha gjort något bättre?
- vad har jag lärt mig?
- vad kan jag göra nästa gång om en sådan situation uppstår?
Att tänka på: Ge inte upp för tidigt! Det är det enda som jag kan lägga till här.
Det var allt från mig för idag. Hoppas jag gav er något att tänka på. Om inte: läs gärna fler artiklar här.