Omfamna misstagen!

Många av oss skuldbelägger oss själva så fort vi gör minsta lilla misstag på jobbet. Jag tror att fler än man kan ana lever med en ständig skräck för att misslyckas. Men vänner, det är misstagen eller dom medvetna felen som ger oss styrka, som får oss att utvecklas, hitta nya lösningar och skapa nya möjligheter i livet!

Jag vill se fler som gör fel. I en tid med enorma förändringar är framtiden oviss för oss alla. Samtidigt är vår samhällsstruktur uppbyggd på att framtiden ska vara förutsägbar. Vi kommer att ”göra fel” när det går så här snabbt. Jag önskar att vi, samhället och media slutar upp med att jaga syndare i alla lägen och i alla läger.

Jag är övertygad om att rädslan för att göra fel är ett av de stora problemen inte minst i offentlig förvaltning och i vården. Vi har blivit fostrade till att göra rätt. Och mediedreven blir allt mer skoningslösa, även när det inte handlar om systematiska misstag, katastrofer och brott som rör människoliv, barn, miljöförstöring eller andra ”på riktigt” allvarliga saker. Det är som om det har blivit vedertaget att det är bättre att låta bli att göra nåt, än att riskera att göra fel.

Jag menar alltså att vi inte vet särskilt mycket om framtiden. Ett exempel är hur pandemin kommer att utvecklas och hur vaccinationerna ska falla ut. Och i detta läge uppstår det konstant situationer som vi inte har förutsett, och nån måste lösa dem för samhällets bästa. Och under denna tid måste både ansvariga politiker, myndigheter och vanliga människor medvetet få utrymme att kunna testa olika vägar.

På engelska finns uttrycket ”fail fast to learn early”.
Jag skulle vilja ha en politiker som anammar det uttrycket och säger: ”Vi har den här situationen XX. Jag vet inte hur vi ska göra. Men vi får testa YY, XY och kanske ZY – det kommer bli fel, men vi ska lära oss, för att vi ska kunna bygga upp ny kunskap och för att vi ska förstå.

Metoden Design thinking och vårt verktyg Strategisk dialog bygger på detta; att vi testar och provar olika situationer och scenarier så tidigt, så fort och så ofta som möjligt. Det handlar om att medvetet gå in i en ny situation eller angripa ett nytt problem genom att undersöka hur billigt, hur snabbt, hur hållbart osv vi kan lösa problem XX. Rent metodiskt innebär det att tänka ”jag gör det här nu och det kommer förmodligen bli fel. Men jag begränsar risker och kostnader, och jag gör fel för att lära. Istället för att i förväg besluta sig för att lösa XX med YY och därefter lägga ner massa tid, resurser och pengar på YY, som i värsta fall leder till riktigt allvarliga misstag.

Så var modiga mina vänner! Jag utmanar oss alla att prova på misstagens ädla konst och fokusera på lärandet som kommer ur motgångarna!

 

 

Ha en produktiv dag med flera medvetna fel

 


Bjarte

Dela
Tvittra
Dela

English bla bla bla