Ett gemensamt språk

Ni är åtta personer runt bordet och alla vet att det finns en enorm potential i ett eventuellt samverkansprojekt. Ni kommer från olika discipliner, funktioner, företag, organisationer. Ni har olika kompetens och bakgrunder. Ni vet att ni behöver hitta helt nya sätt att jobba tillsammans.

Men ni förstår inte riktigt varandra, ni pratar förbi varandra. Ni har utvecklat egna komplicerade interna fackspråk och terminologier. All energi på mötet går åt till att försöka hitta någon slags samsyn kring vad samarbetet bör handla om – och plötsligt är mötet slut. När du sagt hejdå känner du en kombination av besvikelse, frustration, oro och misstro över att samarbetet ska kunna ros i land.

Tänk dig nu att ni istället för att snacka runt varandra, hade skissat fram en enkel bildberättelse tillsammans. Där alla fick ge sin syn på nuläge, behov, utmaningar, affärsmöjligheter osv. Skissen växer sen till en visuell paketering som formar ett gemensamt språk som alla förstår och kan delta med. Ett bildspråk med människor och händelser som inte behöver förklaras med specifika fackordord och termer. Se där, ni har skapat en strategisk gemensam berättelse att utgå från i det framtida samarbetet! Den kognitiva tröskeln sänks för er alla – fokus och engagemang hamnar plötsligt på hur istället för vad. Nu kan ni mötas på lika villkor för att utforska möjligheterna. Enkelt eller hur?

Ha en fin dag

Bjarte

Ps: Vill du tipsa mig om ämnen till min blogg eller dela med av dina tankar?

Skicka gärna ett dm via min LinkedIn-sida! 

Dela
Tvittra
Dela

English bla bla bla